MORGAN STORM & KIVAS – VIND FÖR VÅG

Artiest info
Website
facebook
Info: Hemifran

Morgan Storm is een Zweedse zanger-songschrijver en rockgitarist en één van de 1000 inwoners van het dorpje Kivik aan de oostkust van de provincie Skåne Iän. Voor de opname van zijn nieuwe plaat “Vind För Våg” heeft hij de hulp heeft ingeroepen van het Zweedse trio ‘Kivas’ dat bestaat uit Rolf Perleij op Hammond B3-orgel, Anna-Maria Eklöw op basgitaar en zang en Esbjörn Nilsson op drums en percussie. Morgan’s vrouw en muze Nina Storm zorgde voor de koorarrangementen en zingt zelf ook mee. Er werden voor de plaatopname ook twee gastmuzikanten in de studio gehaald met Jocke Wickström op trompet en bugel en albumproducer Antti Vuorenniemi Pelaez op piano, synthesizer en strijkers.

Morgan Storm heeft duidelijk veel aandacht besteed aan het creëren van een goede melodie bij zijn rocknummers en de harmony vocals van de dames van ‘Kivas’ kleuren de songs hemelsblauw. Het is ook niet allemaal swingende rockmuziek zoals bij de tracks “Jag Kommer Hem”, de albumtiteltrack en het op de tweede audiovideo te horen “Skärvor” wat we terugvinden op “Vind För Våg”. Er wordt qua songtempo af en toe zelfs behoorlijk ver teruggeschakeld naar een lagere versnelling zoals in het op de eerste video te beluisteren nummer “Måste Ingenting” dat als eerste single uit dit album werd getrokken. Ook voor de nummers “Digital Istid” en ”Moment 22” werd eerder geopteerd om sterker in de richting van een symfonische rockballad te evolueren en afsluiter “Stenen” is zelfs een volledig akoestische piano- en gitaarballad.

Jammer genoeg moeten we ook hier weer aangeven dat we van de Zweedstalige songteksten geen jota hebben begrepen. Dat dit de kansen op internationaal succes voor ‘Morgan Storm & Kivas’ heel sterk beperkt moeten we toch ook nu weer herhalen. Misschien is dat helemaal niet de ambitie van deze Zweedse band maar de songs op deze plaat hebben zeker wel de muzikale kwaliteiten om dit potentieel te kunnen bereiken. Tot nader order zal het succes voor hen omwille van deze taalbarrière echter beperkt blijven tot thuisland Zweden en misschien enkele andere Scandinavische landen.

(valsam)
“The Swedish singer-songwriter and guitarist Morgan Storm and the Swedish band ‘Kivas’ have joined their musical forces to create the pop- and rock album ‘Vind För Våg’. The record consists of eleven melodic tunes with lyrics in the Swedish language. Although the sound is quiet international, due to the linguistic barrier, the success of this album will regretfully only remain limited to the Scandinavian countries.“ – www.rootstime.be